dr_Andrew-Taylor-Still

L’osteopatia apareix a finals del segle XIX a l’Estat de Missouri, als EUA, de la mà del Dr. Andrew Tylor Still (1828-1917) considerat el pare de l’osteopatia. El Dr. A. T. Still, desenganyat de la medicina que es practicava en la seva època va inventar una nova filosofia i enfocament terapèutic basats en principis naturals (vegeu els Principis Osteopàtics). El fet que l’osteopatia fos efectiva, va fer que es popularitzés ràpidament. L’any 1892 es funda a Kirksville (Missouri), la primera escola de metges i metgesses osteòpates: American School of Osteopathy. Després van aparèixer altres escoles als EUA, a Anglaterra (1917) i progressivament a la resta del món. Als Estats Units, l’osteopatia va ser acceptada a tots els estats com una medicina de ple dret, de manera que els metges osteòpates, gaudeixen actualment dels mateixos drets que els metges al·lòpates.

Tot i que literalment la paraula “osteopatia” vol dia, patiment, disfunció de l’òs, A.T.Still es referia al patiment de l’estructura, entesa com la nostra part matèrica, formada per tots els líquids i tots els nostres teixits, des dels més densos -com les dents-,  fins als més líquids -com la sang-. Qualsevol disfunció que hi hagi en els teixits pot percebre’s com una lesió “osteopàtica”, és dir una pèrdua de moviment o de funció, i convertir-se en una zona poc nodrida “un camp sec”, tal com deia el Dr. A. T. Still, és a dir, sense una irrigació adequada; o bé inundada i congestionada.

L’osteopatia neix i es transmet com una medicina a través del tacte, tant per diagnosticar com per tractar. Els osteòpates treballen fonamentalment amb les seves mans.

La medicina osteopàtica del Dr. Still es basava en l’anatomia i la fisiologia. Actualment un osteòpata format ha de tenir coneixements d’anatomia, fisiologia, embriologia, psicologia, a part de la metodologia, diagnosi i de les tècniques de tractament pròpies de l’osteopatia.

En el nostre país les formacions regulades de l’osteopatia, impliquen haver fet abans, estudis de diplomatura o de grau en Ciències de la Salut i després un màster d’Osteopatia (entre 2 i 6 anys segons les escoles).